2013. nov. 1.

Ahány ház....


Ül a földön, előtte megszámlálhatatlan mennyiségű mobileszköz. Dolgozik. A családi szobában még két csodás nő - a felesége és a kislánya. A nagyobbik gyermek a bölcsiben - ő kisfiú. Ideális család.

Elégedett és boldog pár. Dönthettek volna úgy is, hogy otthon születnek a gyermekeik - Vietnamban. Binh tíz éve végzett a Corvinuson. Pénzügyi elemző - közgazdász. Itt kezdett dolgozni, de a honvágy hazahúzta, hát hazaköltözött néhány évre. Addigra viszont már Magyarország is hiányzott, így hát hozott magával egy kis otthont Vietnamból hazánkba. Megnősült és vietnami feleségével Budapestre költözött. A gyermekek is itt születtek - mindketten klinikánkon.

Binh elmesélte, hogy Vietnamban a terhesgondozás rendszere némileg eltér a miénktől. Az anyagiak miatt bizonyos vizsgálatokat elhanyagolnak és jellemző a szájról szájra történő tanácsadás a hivatalosan szervezett helyett. A kis esélyű kockázatok kiszűrése nem olyan alapos, mint nálunk.
Az egészségügy a kisbaba megszületésére koncentrál, ott már komolyabb az ellátás. A nők kórházakban szülnek, szemben a korábbi gyakorlattal, amikor még otthon, vagy egészségházakban hozták világra babáikat. Ám ha össze kellene hasonlítani a magyar és vietnami egészségügyet, a magyar orvosok és ápolók szakértelme és hozzáállása jóval magasabb minőségű, mint otthon - Binh szerint. Vietnamban is vannak privát kórházak, ám a lakosságnak csupán a 3 százaléka engedheti meg magának azt az ellátást. Egyébként is nagyon sok minden megváltozott a 90-es évek óta. 2000 óta pedig a változások még rohamosabbak. Nyugatosodik az ország és ez a negatív jelenségeket is magával hozza - fogyasztói szemléletmód, az individualizáció, szemben a kollektivista hagyományokkal, a pénz uralmának elterjedése. Az egészségügyben is megmutatkozik ennek a hatása.
Hazamehettek volna szülni, ám a nagyobb biztonság miatt minket választottak.

Binh mesél, de pillantása ellágyul, amint feleségére néz, akinek a mellkasán ott pihen a gyönyörű baba. Átöleli őket és engedi, hogy fotózzam.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése