2013. szept. 10.

Ne bízza a véletlenre!


Nőgyógyászati szűrővizsgálat. Unalomig reklámozott prevenciós eljárás. Igen, jól tudjuk, életeket menthet. Így, általánosságban hallva róla csak automatikusan bólintunk. De ha közelről találkozunk vele... 
2013-14-es téli akciónk minden nőgyógyászati szűrővizsgálat mellé egy másik orvosi vizsgálatot ad ajándékba - részletekért ide kattintson!
Ha MINDEN nő – MINDEN évben – EGYETLEN alkalommal rászánná az időt egy vizsgálatra, akkor MEGSZŰNNE a méhszájrák miatt halálozás.

„Él az anyukám. 72 éves és leszámítva a korból fakadó kényelmetlenségeket, makkegészséges és boldog. 7 hónapos terhes voltam, amikor egy napon arra mentem haza, hogy furcsa a tekintete. Mi baj van? Hallgatott. Hosszan kellett faggatni, míg nagy nehezen bevallotta, méhszájrákja van. Megfordult velem a világ. Pár hét múlva szülök majd eltemetem az anyámat…? Vergődtem a fájdalomtól. Megoperálták. Sugárkezelték. Megszültem. Ennek 27 éve.
Egyetlen szerencséje az volt, hogy az elején elcsípték a bajt. Kórházban dolgozott, az egyik kolléganője beteg lett, mindenféle szűrésre küldték, a kolléganők bepánikoltak, mindenki végigszűrette magát.
Addig eszükbe sem jutott. Egyedül anyám akadt fenn a rostán. Ennek köszönhető, hogy túlélte. Puszta véletlen.
Amikor azt látom, hogy a felnőtt fiam hogyan imádja a nagymamáját, és ő hogyan kényezteti szeme fényét, hálás vagyok a nőgyógyászati szűrővizsgálatnak.
Nélküle a fiamnak nem lenne nagymamája”


A másik történet Zsuzsáé. 42 éves volt, és klimaxos tünetei alapján úgy döntött, hogy nem veszi olyan komolyan a védekezést, mint korábban. Ám véletlenül teherbe esett, ami hatalmas dilemma elé állította őt – megtartsa a babát vagy sem. Elment a nőgyógyászhoz, és ekkor a dilemma pánikká változott. Kiderült, hogy méhszájrákja van. Még nincsenek áttétek, de a betegség előrehaladott állapotban van. Megkezdődtek a kivizsgálások, kezelések, műtét, sugárterápia, újabb műtét, szövődmények, pokol. Életben maradt. A betegség elkerülhetetlen és nagyon kellemetlen következményeitől máig szenved. Nem megy ki a fejéből, hogy mi van, ha véletlenül akkor nem esik teherbe és nem megy el a nőgyógyászhoz. Tudja, hogy akkor ma már nem élne. 

Ahogyan annyi száz, ezer, millió nő a világban. Akik kezdetben az orvostudomány vívmányai híján, manapság viszont kizárólag gondatlanságból halhatnak csak bele a méhszájrákba.

Ugyanis a méhszájrák ma már majdnem 100%-ban megelőzhető. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése