2013. febr. 22.

Profi megoldás intim bajokra


Profi megoldás intim bajokra

A gyógyítás jövője a specializáció - tartják sokan, hiszen ahogyan orvosi ismereteink gazdagodnak, úgy egyre inkább önálló szakterületekké válnak az eddig általánosabb diszciplinákhoz tartozó területek. A korunkra jellemző betegségek és nem utolsósorban az átlagéletkor emelkedése is meghatározza, hogy milyen specializációkra van szükség. Az egyik ilyen új szakág a perineológia, melynek képviselői a kismedencei betegségekkel foglalkoznak komplex módon. A területet létrehozó igényekről és a specialisták lehetőségeiről Dr.Willner Péterrel, a Róbert Károly Magánklinika vezető sebészével beszélgettünk.

Mit jelent pontosan a perineológiai ellátás?
A perineológia a női kismedence interdiszciplináris megközelítésű tudománya, melyben a nőgyógyász, az urológus és a sebész vesz részt. A kismedencében elhelyezkedő szervek prolapszusai, megereszkedései egymástól elválaszthatatlanok. Ennek megfelelően az Egyesült Államokban és Franciaországban régóta működnek perinatális centrumok.  Életünk 1/3-át sokáig még jó esetben aktívan, de szerveinket tekintve idősként éljük meg. A kismedencei szervek az évek múlásával változnak, és ezzel súlyos életminőséget rontó helyzetek állnak elő a nők szervezetében, amelyeket lehet és kell is kezelni. Erre a kihívásra ad választ a perineológia.     
 
Milyen állapotokban van szükség erre a speciális, interdiszciplináris team munkára?
Széklet és vizeletinkontinencia, székrekedés esetén, illetve kismedencei fájdalmak észlelésekor - széklet vagy vizelet ürítés közben, esetleg a szexuális élet gyakorlásakor érzett fájdalom tapasztalásakor. Ezeket a problémákat a kismedencei szervek, így a méh, a hüvely és a végbél prolapszusa okozhatja, illetve egy bizonyos koron túl megnő a hüvelyi-gáti sérvek kialakulásának kockázata is. A hormonális változások - különösen, ha a páciens nem mozog rendszeresen és szült gyermeket - izom és szalaglazulásokhoz vezetnek. A nyálkahártya elvékonyodik, a méhet tartó szalagok megnyúlnak, a méh lesüllyed, a hólyag és a belek helyzete megváltozik. Fontos ezekben az állapotokban a kismedence szerveit egységben látva keresni a megoldást. A hölgyek a tünetek intim jellege miatt sokszor nem beszélnek panaszaikról, pedig minden 50 év feletti nőnél gondolnunk kell az ilyen problémákra, mert 40-60 %-uk érintett. Ezekre a gondokra nem a hashajtó vagy az intim betét, valamint a krónikus fájdalom tűrése a megoldás. Amennyiben a tünetek kezeletlenek maradnak, idővel egyre súlyosabbá válnak. Mindezeken túl a perineológia tárgykörébe tartoznak a fiatalkori kismedencei fájdalmak is, amelyek épp úgy lehetnek szomatikus tünetek, mint ellazulási nehézségből adódó problémák is. 

Hogyan látják el az Önökhöz forduló pácienseket a Róbert Károly Klinikán?
Proktológiai, kismedencei érdeklődésű sebészként érkeztem a Klinikára, itt lettünk kollégák Fülöp István Főorvossal, aki a laporoszkópiás nőgyógyászati sebészet éllovasa és Bardóczy Zsolt Főorvossal, aki az uroginekológia specialistája.  Dr. Rucz Árpád kitűnő laporoszkópiával műtő nőgyógyász is csatlakozott a csapathoz, és kezdeményezésemre létre hoztuk a perineológiai szakambulanciát. Minden betegre egy órát szánunk, jelenleg hetente egy beteget fogadunk, de ennél sokkal több kapacitással bírunk. A vizsgálat során mindhárman jelen vagyunk és a beteggel együtt határozzuk meg a szükséges lépéseket. Általában előrehaladott állapotú páciensek jönnek hozzánk, akik már sok helyen megfordultak az egészségügyön belül és régóta szenvednek tüneteiktől.

Hogyan zajlik a betegek kivizsgálása?
A kivizsgálás része egy speciális ultrahang vizsgálat, melynek során egy különleges fejjel ellátott eszközzel speciális módszerrel mérjük fel páciensünk belső szerveinek helyzetét, majd ezt követi a hüvelyi-, és a végbél vizsgálat. Először a konzervatív megoldásokat vesszük számba - sok esetben rengeteget segíthet a speciális szaktudású gyógytornász által betanított intim torna, melynek célját mi határozzuk meg, hiszen minden páciensnél más és más izom edzésére van szükség, ráadásul időnként lazítani, időnként erősíteni kell az adott izmokat. Amikor pedig az a legjobb megoldás, műtétet javasolunk.

Milyen állapotokban válik elkerülhetetlenné a műtét?
Adott típusú, súlyos inkontinencia, teljes székletinkontinencia esetén és nagy mértékű prolapszusok észlelésekor - mikor már a hüvelybemeneten kívülre fordulnak a belső szervek, székelési és vizelési akadályt képezve és ellehetetlenítve a páciens szexuális életét.

Mitől több az Önök által nyújtott műtéti eljárás, mint az átlagos női plasztikák?
A hagyományos női plasztikák csak átmeneti megoldást nyújtanak, mi azonban oki terápiával teszünk a tünetek megszüntetéséért. Betegeinket személyre szabott intim tornával készítjük elő a beavatkozásra, majd a szokásos varratokat prolipopilén anyagú hálók behelyezésével helyettesítjük. Ezek kötőszövetes lemezt képeznek, nem tudnak elszakadni, sem megereszkedni. A hüvelybe történő behelyezés előtt ugyanakkor át kell gondolni, hogy él-e még páciensünk szexuális életet, mert adott esetben ezt a tevékenységet nehezítheti a háló.   

Hogyan lehetne elérni, hogy minél több kismedencei problémával élő érintett megfelelő ellátásban részesüljön?
Óriási szerep jut a családorvosoknak az érintettek kiszűrésében. Egyre nehezebben finanszírozott egészségügyünkben már csak a tűzoltásra van lehetőség, az elérhető legjobb életminőséget mind ritkábban tűzzük ki fontos célként, miközben orvosi hivatásunk nem csak az életmentésről szól. Segítsük hozzá betegeinket intim egészségi állapotuk karbantartásához, hiszen az orvostudomány fejlődésével, a perineológia térhódításával már van erre lehetőségünk. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése