2012. nov. 14.

Az alapító

Klinikánk 5 éves. 
Ebből az alkalomból a legnagyobb presztízsű szaklap, a "Magyar Orvosok Lapja" készített az alapítóval interjút.

Büszkén olvastuk:


Magánorvoslás magas színvonalon
Az egészségüggyel kapcsolatban sajnos leggyakrabban a nehézségek, problémák kerülnek szóba. Pedig a Róbert Károly Magánklinika példája bizonyítja, hogy a szakma és a betegek iránti elkötelezettséggel, jó szervezőkészséggel olyan intézményt lehet létrehozni, amely az orvosoknak biztos hátteret, a betegeknek magas színvonalú ellátást biztosít. Arról, hogy az egykor bezárásra ítélt szülész-nőgyógyászati osztályból hogyan lett az ország egyik vezető magánklinikája – Dr. Szakonyi Tiborral, a klinika vezetőjével beszélgettünk.
Honnan eredt a szándék öt évvel ezelőtt a Róbert Károly Magánklinika létrehozására?
A 2007-es egészségügyi reform miatt számos szülészeti és nőgyógyászati és sebészeti ellátást nyújtó osztályhoz hasonlóan nálunk is úgy nézett ki, hogy április 30-án befejeződik a munka. Mi azonban úgy döntöttünk, hogy nem hagyjuk elenyészni a korszerű, kilenc műtővel felszerelt manuális blokkot. A miniszter ugyanis nem a működési engedélyünktől fosztott meg bennünket annak idején, „csak” a finanszírozást szüntette meg. Szeptemberre sikerült auditáltatnom a céget és időközben találtunk egy pénzügyi befektetőt is. Fél év alatt felújítottuk az épületet, hogy pácienseinket hotel minőségű környezetben fogadhassuk. Október 14-re függetlenné váltunk a Nyírő Gyula Kórháztól és már Róbert Károly Magánklinikaként működtünk.
Mi volt az a plusz?
Meddőségi Centrumunk volt az alap. Kiváló endoszkópos sebészettel és szülészettel rendelkeztünk. Szakmai palettánkat kiegészítettük kézsebészettel, plasztikai sebészettel, érsebészettel. Ma már urológiai, ortopédiai, bőrgyógyászati rendelésünk is van, ambuláns ellátási palettánk szépen bővül.
Befogadó kórházként aposztrofálják magukat. Mit jelent ez?
Megalakulásunk idején elhatároztuk, hogy ha kezdeményezésünket sikerre visszük, bárkit szívesen látunk, aki meg tud felelni szakmai, etikai és kommunikációs elvárásainknak. Akinek a gondolkodásmódja ezekkel az értékekkel egyezik, az képes csak a magánszférában helytállni. Emellett más intézményben vagy magánpraxisban dolgozó kollégákat is szívesen látunk egy-egy beavatkozás – pl. szülésvezetés – elvégzésének erejéig.
Kollégákat kizárólag a felsorolt szakterületekről várnak, vagy nyitottak ilyen téren is a bővítésre?
Az említetteken túl is nyitottak vagyunk, éppen ma tárgyalok például egy gyermekgyógyász kollégával az esetleges együttműködésről.
Milyen ágykihasználtság mellett működik a klinika?
Ágyaink kihasználtság kielégítő és egyenletes. Ötvenkét mátrix ággyal működünk, az ország magán szülészeti ellátásának 65-70%-a nálunk zajlott. Öt éves születésnapunkra a 2.550-ik kisbaba is megszületett klinikánkon. Az endoszkópos sebészetben is hasonlóan előkelő helyen állunk. Ez az ellátási forma a nőgyógyászati sebészet mellett az utóbbi évben már egyéb sebészeti beavatkozásokat is jelent, pl. laparoszkópos sérvműtétet, proktológiai beavatkozásokat. A nőgyógyászatban az onkológián kívül a szakma teljes vertikumát lefedjük, a méheltávolítástól a felfüggesztéses műtéteken át. A legkorszerűbb eszközökkel és módszerekkel dolgozunk, amit csak lehet például laparoszkóppal végzünk.
Jelent-e a Nyírő Gyula Kórház „nagykórházi” hátteret a klinika számára?
Annak idején együttműködési szerződést kötöttünk, ami számunkra a hátteret, a Nyírő Gyula Kórház számára pedig jelentős bevételt eredményezett. Évi 150-160 millió forintot fizetünk ki, melynek egy része a bérleti, másik része eszközhasználati díj és rezsi költség. Ezeken túl különböző szakmai és működésünkhöz szükséges szolgáltatásokat is igénybe veszünk, radiológiát, laboratóriumot, gyógyszertárat, mosodát és a szállítást is. A Kórház intenzív és belgyógyászati háttere egyben a mi hátterünk is, ahogyan mi is konzíliumi és igény szerint műtéti hátteret biztosítunk a Nyírő Gyula Kórház pácienseinek.
Mennyire valósul meg a különböző szakterületek képviselői között az együttműködés a Klinikán belül?
Pácienseink állapotuknak megfelelően 24 órás komplex ellátásban részesülnek, nálunk is van főorvosi vizit, esti vizit. Ezen felül önálló aneszteziológiai szolgálatot vezetünk és valamennyi szülésnél jelen van egy neonatológus kolléga is. Évente 2200-2500 műtétet végzünk, ebből a legtöbb nőgyógyászati, sebészeti és plasztikai beavatkozás. Járóbeteg ellátásunk nagy része szintén magán ellátásban zajlik. Éves forgalmunk kevesebb, mint 5 %-a OEP bevétel. Az elmúlt 5 év alatt több, mint 1 milliárd forintot spóroltunk az államkasszának. Éves forgalmunk tavaly 640 millió forint volt, idén több, mint 750 millió forint lesz.
Milyen munkaviszonyban dolgoznak az orvosok a klinikán?
Kollégáink közreműködési szerződéssel, vagy főállásban vannak nálunk. Jelenleg 90 szakdolgozó főállásban, 62 orvos pedig közreműködői szerződéssel dolgozik. Megkétszereztük a létszámot az elmúlt öt év alatt, ahogyan a betegeink száma is megduplázódott.
Modell értékű klinikát hoztunk létre, értéket teremtettünk a magyar egészségügyön belül. A nálunk megforduló családok elégedettek szakmai tudásunkkal és hozzáállásunkkal egyaránt. Blog- és fórumbejegyzések, folyamatosan bővülő pacientúra, betegelégedettségi mérések pozitív eredményei adnak folyamatos visszajelzést és megerősítést munkánk hasznosságáról és minőségéről


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése