2012. aug. 1.

Utazás a kismedence körül

Egészség vagy betegség?

Egészségügynek nevezik, ám valójában „betegségügy”. Nagyon ritkán célja az, hogy a nagyobb bajt megelőzze, rendszerint a már kialakult és majdhogynem visszafordíthatatlan bajokat kezeli. A rendelkezésre álló erőforrások kimerülnek a súlyos esetek gyógyításában, idő, energia, pénz pedig alig marad az életminőséget javító, keresőképességet támogató beavatkozásokra. Ez a jellemző trend ma Magyarországon. Holott az egyén közérzete, a munkavégzés minősége, a családok harmóniája, a társadalom hangulata…


    Rendkívül szembetűnő volt ez a szemléletmódbeli különbség az amerikai Colorectalis Sebészeti Társaság (ASCRS) legutóbbi konferenciáján - mondja Dr.Willner Péter sebész főorvos, aki ott hazánkat képviselte és folytatja - Életem egyik leginkább meghatározó kongresszus élményében volt részem. A nálunk megszokott konferenciák tudományos és társasági jellegén túl egy rendkívül impulzív és élő műhely jellege volt a konferenciának. A Föld vezető sebészei tartottak előadásokat legfrissebb eredményeikről, a legkorszerűbbnek számító eljárásokról.


Az előadások kétharmada a jóindulatú, de életminőséget rontó betegségek kezelését taglalta, és csak kisebb része szólt a daganatos betegségek gyógyításáról. Hazánkban sajnos az előbbiekre igen kevés anyagi keret jut, és ami a legrosszabb, hogy szinte maguk a páciensek is lemondtak arról, hogy felvegyék a harcot és visszaszerezzék a betegséget megelőző állapotukat.

Mik ezek? Főleg a vizelet és széklet-tartás zavarai, a székrekedés diagnosztikája és kezelése, a kismedencei szervek előesése, a végbélsipoly kezelése. Ezek egyike sem halálos betegség, csak éppen egy méltóbb, felhőtlenebb életminőséget tesz lehetővé azok sikeres gyógyítása. A konferencia középpontjában ezeknek a bajoknak az orvoslása volt, erről volt szerencsém hallgatni egy héten keresztül a világ legjobb sebészeit.

Én? Nekem is volt alkalmam beszámolni eredményeinkről, amelyek nemzetközi viszonylatban is értékesek. A végbélsipoly kiújulásának statisztikája pl. az elmúlt 6 év adatait alapul véve 20 százalékkal jobb a nemzetközi átlagnál. Erre nagyon büszkék lehetünk. 


Jelentős haszna volt még a jelenlétnek az, hogy személyes ismeretségbe kerültem és érdemi szakmai beszélgetést folytathattam néhány kollégával, akik ma a világ legmeghatározóbb szakemberei. Elsajátítottam új műtéti technikákat, de a legfőbb eredmény, hogy már azóta több olyan műtétet végeztem, amely során alkalmaztam is az innovatív megoldásokat. Valamennyi esetben székletürítési nehézséget oldottunk meg nőgyógyász kollégáimmal karöltve és mindegyik kiválóan sikerült. 

    

A konferencia által tükrözött szemléletváltásban úttörő szerepet vállal itthon a Dr.Willner Péter által vezetett sebész-team. Tudományos munkájuk és műtéti megoldásaik középpontjában a vizelet és széklettartási zavarok korrekciója, a kismedencei rehabilitáció és végbélsipoly kezelése állnak. A paradigmaváltás lényege munkásságukban az, hogy a női és férfi kismedencei szerveket nem egyenként, egymástól függetlenül, hanem egy összefüggő rendszereként értelmezik.
Szemben a legtöbb sebész felfogásával nem „hüvelyt plasztikáznak”, „méhet emelnek”, „vastagbelet műtenek”, hanem véglegesen megszüntetik a panaszokat, a székrekedést, az inkontinenciát, a vérző végbélt, teszik ezt az eredeti állapot helyreállításával.
Mivel ezek a betegségek mind a belső szervek helyének és állapotának megváltozásából erednek és egymással szorosan összefüggenek, ők nem „szak” orvosolnak, hanem orvosolnak. Csonkolás helyett korrigálnak, roncsolás helyett helyreállítanak.
Európában szinte elsőként egy Perinológiai Centrum létrehozásával nemcsak Magyarországon, de nemzetközi szinten is egyedit, különlegeset, követendőt alkotnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése