2012. jún. 12.

Cumiból vagy ciciből-         -  Segíthetek a szoptatásban?
-          - Nem, köszönöm, már szültem egyet, szoptattam is hónapokig.
-          - Nem volt semmi gondja?
-          - Az első hetekben tiszta seb volt a mellem, de aztán megedződött. Gondolom, ez ezzel jár.
-          - Nem, ez elkerülhető
-          - Igen?? Hogyan?
(Az anya hitetlenkedve ingatta a fejét, majd mellre tette újszülöttjét. Marcsi szeme villant egyet, és látszott, pontosan tudja, hogy második babáját sem ússza meg az anya felázott, kirepedezett, fájdalmas nyílt sebek nélkül. Már legalábbis ha nem fog változtatni a baba pozícióján)
Centimétereken, szögeken, egy-egy jól eltalált mozdulaton múlik az, hogy az anya nemcsak boldogan, hanem fájdalmak nélkül táplálhatja gyermekét.
Egy nagyobb mell esetén, ha az anya a kisbaba szájába adja a mellbimbót, majd a kezét elveszi, a mozdulattól automatikusan megváltozik a bimbó pozíciója, a baba szájpadlása dörzsölni fogja, innét a seb.
A hozzáértő szem a mellbimbó sebeiről azonnal látja, mi a gond. Másként kell a szoptatási pozitúrát korrigálni akkor, ha a sebek a bimbó alján, másképp, ha a tetején vannak. Nem mindegy, hogy kisebb, vagy nagyobb mellből szopik a baba. Az is szempont, hogy a kisbabának milyen a természete. Van csecsemő, aki már „az ajtóból ráugrik”. Van, aki lassan tanulgatja.
Nem szabad odáig eljutni, hogy a mell kisebesedjék. Egyéni adottságoknak megfelelően kell felkészülni a szoptatásra.
Szélsőségek? Vannak anyák, akik szívesen elkerülik a szoptatást. Van a másik véglet, aki inkább órákig hallgatja, hogy éhesen sír a baba, de akkor sem ad neki tápszert vagy egy kis innivalót attól félvén, hogy akkor nem akar majd szopni. Segédeszközök? Bimbóvédő, fejőgép, cumisüveg, játékcumi. Mindnek megvan a létjogosultsága a maga helyén és idejében.
Sok sok téma és szempont amit tanulni kell, hogy a szülés után következő felemelő érzést ne rontsa el a szoptatás nehézsége.
Szoptatásra felkészítés – a Kismama klubban minden hónap egy szerdáján. Aki tartja Tamásné Garay Mária – részlegvezető főnővérünk, szoptatási szakértő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése