2012. máj. 25.

Készlények

 Mit kezdesz a gyermeked rajzaival? Megsimogatod a buksiját, és magadban azt gondolod, "hát, ez még nem az igazi"...? Vagy magadban ugyan ezt gondolod, de megtanultad, hogy ne fojtsd el csírájában próbálkozásait, ezért gépiesen megdicséred? Vagy valóban gyönyörködtetnek színei, spontaneitása? Esetleg elgondolkodsz és elemezni kezded és összefüggéseket kutatsz a gyermeked belső világa és a megjelenő kép egyes elemei között?
Sok pszichológus teszi ez utóbbit, ugyanis a gyermek nem szavakkal fejezi ki véleményét vagy közérzetét, másokhoz fűződő érzéseit, hanem megjeleníti azokat rajzain. Egy-egy rajzon ábrázolt személyek, tárgyak, alkalmazott színek, egymáshoz viszonyított méretek, távolságok, a tér felhasználása - mind-mind egy-egy dekódolásra váró üzenet gyermekedtől.

Egy maroknyi kézműves összefogott és úgy döntött, hogy életre kelti gyerekek rajzait. Pályázatot hirdettek, és a szerencsés gyerekek rajzainak figuráit elkészítették.
Elbűvölőek - gyönyörködjetek - http://www.facebook.com/terajzolszenvarrok

És attól kezdve, hogy gyermeketek először ceruzát, zsírkrétát vesz a kezébe, és ott van bennetek a kísértés, hogy vezessétek a kezét, vagy korrigáljátok, jusson eszetekbe egy fontos szabály. 

Az a gyermek, akit csupa jószándékból rákényszerítenek arra, hogy látásmódját megváltoztassa, vagy az általa biztosan és kedvvel használt eszközt cserélje „mutatósabbra”, nos, az a gyermek előbb-utóbb elveszíti magabiztosságát, és tényleg oda jut, hogy aztán nem mer, vagy már nem szeret rajzolni. És nem mer vagy már nem szeret csinálni mást sem...


És egy stílusos "készlény" közülük - Doktor Lepke!!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése