2011. nov. 29.

Terhességi tanácsadás

Az „az semmi…” és a "poéngyár"

Lehet-e úgy kihordani egy babát, hogy eközben ne ismernénk meg minden egyes nőrokonunk, kolléganőnk, barátunk és szomszédasszonyunk terhességének részletes történetét?
 
Mintha egy kis pocak látványa mindenkin az időutazás gombot aktiválná. Rád néz, és már tolulnak is elő az emlékek. Rád néz és fátyolos tekintettel saját terhessége sztorijába kezd… Ők az az úgy volt, amikor én…” nevű típusba tartozók. 
Van egy altípusuk, az „az semmi!…” típus. Kicsit émelyegsz reggelente? Az semmi! Ő végighányta az első három hónapot. Mozgékony a babád? Az semmi! Az övé egy futballista volt már a hasában is. Ablakot mostál kilenc hónapos terhesen? Az semmi! Ő megmászta a Csomolungmát. Élemedettebb korú variáns a „bezzeg az én időmben” alcsoport. Bezzeg az én időmben, nem volt ultrahang, meg ilyenek, nem rohangáltunk állandóan az orvoshoz, nagyanyád a kiskonyhában szülte Feri bátyádat, és mi baja lett?

Na, jó, lehet, hogy túlzás, lehet, hogy nem mindenkiből emlékeket vált ki terhességed látványa. Van az „olcsó poéngyáros”. Hö-hö, mi van, unalmas volt a tévéműsor? Látom, Vilikém, működik a fegyver… Aztán, van a „jövendőmondó”. Hasunk alakjából ránézésre tudni véli, ez fiú/lány lesz. Nagy haja lesz, szülésünk pedig könnyű/nehéz. De a legrosszabb, a „vészmadár”! Nem tudod, mi vár rád azután! Nem tudod még te, hogy mi az igazi probléma! Kis gyerek kis gond, nagy gyerek, nagy gond! Addig élvezzétek ki az életet, míg kettesben vagytok, aztán vége az aranyéletnek… Hozzájuk képest a „tanácsadó” szelíd, családbarát figura –  a mit egyél, mit ne egyél, mit csinálj, mit még véletlenül se, ez jó lesz, azt meg kerüld el – típusú mindentudásával.

Egyetlen szerencsénk van. Bármi, amit hallunk, természetesen nem rólunk szól. Csupán az történik, hogy a várandósság ténye, a gömbölyödő pocak látványa mindenkiben saját élményeit, saját tapasztalatait eleveníti fel, és mivel a legtöbb ember életének ez az egyik legnagyobb élménye, késztetést érez, hogy boldog boldogtalannal, mérlegelés nélkül megossza azt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése