2011. nov. 8.

Fogadjunk?

Fogadjunk?
Mármint orvost a szüléshez? 

Jött a fiatal pár. Olvastak, hallottak rólunk, időpontot kértek, mi pedig büszkén és boldogan körbevezettük őket. Nem, nincsen fogadott orvosuk…
Jó volt látni, ahogy a szülőszobában a bordásfal, a gumilabda, a franciaágy, a sarokkád láttán egymásra néztek, összemosolyogtak. Lakást keresnek így fiatal emberek. Körbenéznek, néhány szót váltanak, tervezgetnek, és lelki szemeik előtt megjelennek az órák, amire közösen készülnek.
A mi dolgunk kiszolgálni őket. Köréjük rakni minden elképzelhetőt, ami biztonságot és kényelmet jelent majd számukra. 

Egy pár külföldről érkezett. Megnézték a családi szobát. Kicsi, helyes fiatal nő, mindössze húsz hetes pocakkal. Bependerült a szobába, egy pillanat alatt felmérte, majd saját nyelvén, de félreérthetetlenül, rámutatva a három különböző típusú ágyra azt mondta a férjének – „itt leszek én, itt leszel te, itt meg a baba”. Otthon lett egy perc alatt. Megolvadt a férfi arca arra a pár másodpercre.

Pár hete egy különös levelet kaptam. Ugyanezt a szolgáltatást rendelte meg tőlünk – külföldről – egy magyar várandós. Januárban költöznek csak haza, és itt akar szülni. Nem szeretne orvost fogadni. Az előző gyermekét Spanyolországban szülte. Így írt:
Az elso gyerekem B-ban szuletett, a Hospital S P-ban, ahol a termeszetes szulest tamogatjak es ehhez minden segitseget, informaciot es felkeszitest megkaptam toluk. Nagyon elegedettek voltunk mindennel, es szerencsesnek erzem magam, hogy ilyen modon hozhattam vilagra a fiamat.  A masodikat is szeretnem hasonlokeppen, es talan a Robert Klinikan Onok tudnak ebben segiteni nekunk. A szuleshez az ugyeletes szuleszno segitsege, es az ugyeletes orvos keszenlete elegendo, valamint az Optimum terhesgondozasi csamag. Remelem ezuttal is problemamentes lesz a terhesseg. Szeretnek gatvedelemmel, fajdalomcsillapitas nelkul szulni (persze abban a pillanatban lehet, hogy meggondolom magam a fajdalomcsillapitast illetoen: ) Nem tudom mi a protokol az Onok klinikajan, en szeretnem, ha szules kozben mindenrol tajekoztatnanak, ami tortenik es megkerdeznenek engem. Vagy figyelembe vennek az elkepzeleseimet, es minden kulso beavatkozast, vakum etc, csak akkor alkalmaznanak, ha az valoban indokolt a baba egeszege erdekeben. A babat eloszor helyezzek mellre, es csak kesobb vigyek el mosdani. Szeretnem, ha vegig velem lenne es nem egy kulon osztalyon. Lehetseges ez? Olyan szuleszetet keresek, akik tamogatjak az ilyen szulesi stilust es ebben tudnak nekem felkeszult es szakerto segitseget nyujtani.

Vera is értetlenül nézett rám, amikor megkérdeztem tőle, miért szült fogadott orvos nélkül.
- Mert, ez annyira furcsa? – kérdezett vissza, majd folytatta – Mi nem szeretjük, csak az egyenes dolgokat. Amikor terhes lettem, elmentem egy orvoshoz, és megkérdeztem, hogy mennyiért vállalja a szülésem levezetését. Mondta, hogy százezer. Megkérdeztem, számlával? Elkerekedett a szeme és csak megrázta a fejét. A férjem felháborodott, és olyanokat mondott, hogy fel kéne venni magnóra. Én csak lemondóan legyintettem, ugyan, mire mennél vele? Mindenhol ez van. Így aztán elkezdtem a körzeti terhes gondozásra járni. Szerencsénk van, olyan helyen lakunk, ahol az egyik legjobb állami kórház található, gondoltam, odamegyek szülni, jó lesz nekem fogadott orvos nélkül is. Aztán amikor pár hónap múlva problémáim lettek, bementünk a kórházba. Órákig várakoztunk. Körülöttünk betegek, vajúdók, frissen szült nők, operáltak. Ott tologatták előttünk a váróban a szülőszobából meg a műtőből a nőket. Belegondoltam, így fog az arcomba bámulni egy csomó idegen, amikor itt vajúdok majd? Felálltam, és közöltem a férjemmel, hogy gyerünk egy magánklinikára. Szépen végignéztem minden honlapot, összegyűjtöttem minden információt, számolgattam, gondolkodtam, és ezt választottam. És nem bántam meg. Épp barkácsboltba indultunk a férjemmel, kellett még néhány apróság a babaszobába, amikor elment a magzatvíz. Beültünk az autóba, bejöttünk a klinikára, és amikor meghallották, hogy nincs fogadott orvosunk, nemhogy hanyagoltak volna minket, még jobban ugráltak körülöttünk. Éreztem, hogy mindenki azon van, hogy megmutassa, hogy nekünk ez a legjobb lesz. Minden simán zajlott. A gyerekágyas négy nap is nyugodt volt, békés, kiegyensúlyozott. Ma is így határoznék.

Egyre többen döntenek úgy, hogy egy konkrét orvos helyett intézményt keresnek. Mérlegelnek, összehasonlítanak, osztanak szoroznak, és rájönnek, hogy magánklinikán szülni fogadott orvos nélkül, nem sokkal drágább, mint az „itt para, ott para” intézményekben. Van viszont előnye. A magánklinikán a környezet igényes, tiszta, kényelmes és korszerű. Az pedig, hogy kivétel nélkül mindenkivel a legmagasabb szakmai színvonalon és páciensközpontú hozzáállással bánnak, az magától értetődő és megdönthetetlen érv.

Ma rekordot állítottunk.
Ma három olyan pár volt nálunk vendégségben körülnézni, akik nem orvost kerestek a szülésükhöz, hanem helyet.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése